25e DvhN prijs voor Ranomi

12-2-2013 | Nieuws, Tijdschriften / Krant

Ranomi heeft de 25e Dagblad van het Noorden prijs gekregen. Met deze prijs eert deze krant elk jaar een persoon of instelling die zich in bijzonder mate heeft onderscheiden voor het Noorden. De jury was unaniem en had enkel 15 minuten nodig om te beslissen naar wie deze prijs dit jaar moest gaan. Eerdere winaars van de prijs waren onder andere Lenie ‘t Hart en Harm Post.

Het juryrapport ging als volgt:
Ranomi Kromowidjojo heeft tijdens de Olympische Spelen in Londen historie geschreven. In een sport die internationaal op zeer hoog niveau wordt bedreven haalde zij drie medailles. Het begon met een zilveren medaille , met de dames estafetteploeg op de viermaal 100 meter vrije slag. Daarna behaalde Koriomowidjojo goud op zowel de 50 als 100 meter vrije slag. Met deze indrukwekkende overwinningen kroonde ze zich tot de koningin van deze Zomerspelen.
Kromowidjojo, geboren en getogen in Sauwerd, verhuisde een aantal jaren geleden naar Eindhoven om daar te profiteren van de uitstekende trainingsfaciliteiten. Deze overstap heeft zich het afgelopen jaar definitief uitbetaald. De Brabantse jaren ten spijt, Kromowidjojo is in doen en laten altijd een nuchtere Groningse gebleven. “Goud hè”, klonk het na haar tweede overwinning.

Met haar optreden heeft Kromowidjojo zich ontpopt tot een ware ambassadeur van zowel het Noorden als de zwemsport. Ze is goedlachs, enthousiast en toegankelijk, zonder ooit overdreven te doen. Het hoeft niemand te verbazen als over een jaar of vijftien zwemkampioenen op televisie vertellen dat ze hun sport zijn gaan beoefenen nadat ze Kromowidjojo tweemaal goud zagen winnen in Londen. Al met al vormt dit voor de jury aanleiding om unaniem Ranomi Kromowidjojo voor te dragen als winnaar van de Dagblad van het Noorden-prijs 2012.